30 marca 2012

Kurczak w zielonym curry z warzywami


Zawsze mam w lodówce pastę curry: zieloną i czerwoną. Niezastąpiona gdy trzeba przygotować obiad w kilka minut. Najlepiej komponuje się z mleczkiem kokosowym, ale zwykła słodka śmietanka może je czasem zastąpić. Kawałek drobiu, warzywa, sos curry i obiad gotowy.

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1/3 łyżeczki zielonej pasty curry
pół brokuła
kilka liści szpinaku
pomidorki koktajlowe
100 ml słodkiej 30 % śmietanki
odrobina mąki

Kurczaka pokroić na małe kawałki. Obsmażyć. Oprószyć mąką. Dodać śmietankę wymieszaną z pastą curry (ilość wg uznania, ale uwaga! pasta jest dosyć pikantna). Wymieszać.
Następnie dodać brokuły obgotowane przez 4 minuty w wodzie z dodatkiem soli i odrobiony cukru(pozwala zachować intensywny zielony kolor).
Poddusić kilka minut do całkowitej miękkości mięsa. Jeśli sosu jest za mało - można dodać trochę wywaru lub śmietanki, tak samo postąpić jeśli będzie za pikantny.
Zdjąć z gazu, dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe.
Podawać z kuskusem.

2 komentarze:

  1. nie lubię curry.
    jednak Twoje jest zupełnie inne. pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskakujące jak niewiele potrzeba do przygotowania pysznego dania :-)

    OdpowiedzUsuń