14 marca 2012

kuchnia grecka - Pastycjo

Wprawdzie dania kuchni greckiej po grecku smakują tylko w Grecji - nie te pomidory, nie ta sceneria, ale korzystając z zamieszczonego w kupionej w Grecji książce "Grecka kuchnia kucharska wraz z tradycyjnymi przepisami" (po polsku!) udało mi się przygotować całkiem udaną wersję tej popularnej w Grecji zapiekanki.

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
opakowanie makaronu (użyłam bardzo drobnych muszelek)
1 duża posiekana cebula
puszka krojonych pomidorów w puszce
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
3 jajka
filiżanka startego żółtego sera
mleko
sól, pieprz, oliwa

Mięso wraz z cebulą obsmażyć. Dodać pomidory, sól, pieprz. Dusić do odparowania płynu. Makaron ugotować w osolonej wodzie. odcedzić. Połowę makaronu wyłożyć do wysmarowanej masłem lub oliwą formy, na to trochę sera żółtego, następnie mięso, znów makaron i ser. Polać sosem.
SOS beszamel : z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki zrobić jasną zasmażkę. Dodawać stopniowo mleko. Gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji śmietany. Zdjąć z ognia, dodać roztrzepane jajka. Zapiekankę posypać kolejną porcją sera.
Całość zapiekać 30 minut w temp. 180 st. C.

przepis z tej książki

i kilka greckich widoczków na deser:)



1 komentarz: