23 października 2011

Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Przepis na to nieładne ale bardzo smaczne i "historyczne" śniadanie zaczerpnęłam z blogu Liski.

Składniki:

4 jajka
szczypta soli
3 płaskie łyżki mąki
masło i olej do smażenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać delikatnie mieszając żółtka i mąkę.
Na patelni roztopić łyżkę masła z odrobiną oleju. Wylać masę jajeczną.
Gdy spód zetnie się, posypać omlet cynamonem i cukrem, łopatką podzielić na kawałki i szybko przewrócić każdy z kawałków na druga stronę.
Omlet można posypać cukrem pudrem, dodać rodzynki namoczone w rumie, najczęściej z powidłami śliwkowymi. My jemy polane odrobiną miodu.


1 komentarz: