26 maja 2011

Wieprzowina po grecku

Przepis panów Kuroń z najnowszej broszurki "Biedronki". Całkiem smaczne danko.
Składniki:
600 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę
1 papryka
1 cukinia
1 cebula
4 ziemniaki
2 pomidory
1 łyzka miodu
3 ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
skórka z cytryny
pęczek natki
70 ml oliwy
2 łyzki oregano
2 łyzeczki słodkiej papryki
1 łyzeczka tymianku
2 liście laurowe
sól, pieprz
Z pomidorów zdjąć skórkę. Razem z cukinią pokroić w grube plastry. Cebulę, czosnek i ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, a paprykę w paski. Mięso przyprawić solą, pieprzem, połową tymianku, oregano, papryki, zmiazdzonych w moździerzu liści laurowych i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
W rondlu rozgrzać połowę oliwy, obsmazyć na niej mięso.
Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, na dnie ułozyć cebulę i ziemniaki. Posolić. Podsmazone mięso wymieszać z czosnkiem, miodem i skórką z cytryny. Mięso z dodatkami ułozyć na ziemniakach, na to paprykę, cukinię i plastry pomidorów. Całość przyprawić, podlać winem i zapiekać w temp. 180 st. C przez 40-50 minut. Przed podaniem posypać natką.

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, kolorowo i warzywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudnie kolorowe! I warzywne...pyszne.

    OdpowiedzUsuń