3 maja 2011

Pierogi z cukinią i pasta cukiniowa.






Farsz z duszonej cukinii i bryndzy doskonale pasuje jako nadzienie do pierogów, jak i w wersji do chleba - najlepiej pszennego, z plastrem pomidora.




Pierogi są pyszne zarówno z cebulką jak i a moze nawet bardziej - z sosem pomidorowym.

Składniki:
farsz (patrz nizej)
ciasto na pierogi wg przepisu J.Kuronia:
350 g mąki pszennej
200 ml ciepłej przegotowanej wody
1 łyzka roztopionego przestudzonego masła
szczypta soli
1 jajko
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto.
Pierogi napełnić farszem, gotować 3 minuty od wypłynięcia.

Farsz cukiniowy / cukiniowa pasta do pieczywa.









Składniki:


2 cukinie

1/2 małej cebuli

łyzka oliwy

1 - 2 ząbki czosnku

1/2 op. bryndzy (ok. 80 g)

sól, pieprz

1 łyzka koperku


Cukinie umyć, NIE OBIERAĆ, zetrzeć na tarce o duzych oczkach. Posolić, odstawić na 30 minut. Następnie na oliwie poddusić drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodać dokładnie odciśniętą cukinię. Dusić ok 20 minut. Pod sam koniec dodać bryndzę, koperek i przyprawy. Mieszać do rozpuszczenia bryndzy. Przełozyć do naczynia, wystudzić. Pasuje do pieczywa, omletów, makaronu.










4 komentarze:

  1. Oj, odpadłam ze szczęścia...uwielbiam taki farsz( chociaz widze go pierwszy raz ale już wiem że uwielbiam):)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, to może być całkiem niezłe.

    OdpowiedzUsuń
  3. zaskoczył mnie taki farsz do pierogów :) bardzo pozytywnie!

    OdpowiedzUsuń