18 lutego 2011

Focaccia z oliwkami II

Ta focaccia jest zdecydowanie smaczniejsza, niz zamieszczona nizej:). Najlepsza zaraz po upieczeniu z masełkiem ziołowym, ale na drugi dzień tez jest smaczna. Następnym razem dam więcej soli, bo trochę mało słona jak dla mnie wychodzi z tego przepisu. Pyszna maczana w oliwie z oliwek lub w ramach suplementacji kwasów Omega-3 w oleju lnianym.
Przepis pochodzi z ksiązki Beth Hensperger "The bread Bible".

Składniki: (przelicznik cups - obok na stronie)
17 dag swiezych drozdzy
4 1/2 cups mąki pszennej
1 cup gorącej wody (45 st.C)
1 cup gorącego mleka (45 st.C)
1/4 cup oliwy z oliwek
1/2 cup pokrojonych czarnych oliwek
1 1/4 teaspons soli
Mąkę ( tylko 2 cups) wymieszać z solą, w dołej w mące dodać rozrobione w odrobinie wody drozdze. Nie mieszać! Odstawić na 10 minut. Następnie wymieszać, dodać gorącą wodę i mleko, oliwę z oliwek i oliwki. Wymieszać.
Następnie dodać resztę (2 1/2 cups) mąki, wyrobić ciasto. Włozyć je do posmarowanej oliwą miski, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do temp. 230 st. C.
Ciasto przełozyć na blachę wyłozoną papierem do pieczenia. Rozciągając dopasować ciasto do formy. Zostawić w temp. pokojowej na 15 minut.
Piec w temp. 230 st. C przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 180 st.C i w takiej temperaturze piec 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika mozna spryskać oliwą. Zostawić w formie na 5 minut, następnie wyjąć ciasto.

2 komentarze:

  1. taka mieciutka, puszysta z maselkiem musi smakowac pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. z oliwkami to jedna z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń