12 października 2010

Knedle idealne.


To przepis na knedle o naprawdę idealnym smaku - dopóki nie spróbowałam knedli robionych wg innych przepisów nie wiedziałam, ze przepis od co najmniej 3 pokoleń stosowany w mojej rodzinie jest tak cenny:).
Składniki:
1 1/2 kg ziemniaków
garść mąki ziemniaczanej
2 jajka
mąka pszenna
1/2 kg śliwek węgierek
bułka tarta
cukier
masło - ok. 1/3 kostki
Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę, wystudzić. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną w takiej ilości, zeby zagniatane ciasto miało konsystencję ciasta na kopytka.
Uformować w wałek. Odkrajać po ok. 1 cm plastrze ciasta, obtaczając chwilę w mące pszennej, nastepnie lekko "rozklepać" ciasto, na środek połozyć połówkę lub jeśli placek jest większy a śliwka mała - całą śliwkę, posypać ok. 1/3-1/2 łyzeczki cukru, dokłądnie ulepić w kulkę.
Zagotować wodę w duzym garnku, włozyć knedle - nie za duzo na raz. Po wypłynięciu gotować 3-5 minut w zalezności od wielkości.
Na duzej patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą - ok. 2-3 łyzki, chwilę posmazyć. Dodać odsączone knedle, mieszając obtoczyć w bułce z masłem. Podawać od razu, mozna dodatkowo posypać cukrem.

3 komentarze:

  1. alez wygladaja cudnie:) juz slinka cieknie na samo patrzenie, pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie! zjadłabym cały talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie będę robić konkurencji mojemu domowemu maestro od knedli - ale jakoś tak nawet mam na nie ochotę, jak patrzę na to zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń