9 maja 2010

Maślane rogaliki śniadaniowe


Składniki na 8 duzych rogali.
przepis z blogu moje.wypieki. Bardzo smaczne rogale, zarówno do słodkich jak słonych dodatków.
580 g mąki pszennej (ja uzyłam tortowej)
2 jajka
1 łyzka soku z cytryny
1 łyzka oleju słonecznikowego
1,5 łyzki cukru
1/2 łyzeczki soli
1 szkl. letniego mleka
60 g roztopionego masła
20 g swiezych drozdzy lub 10 g suchych
Ponadto:
50 g roztopionego masła
1 jajko do posmarowania
mak do posypania
Drozdze rozetrzeć z łyzką cukru, łyzką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodac sól, mleko, cukier, olej. owoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drozdze, roztopione letnie masło (60 g). Wymieszać.
Ciasto wyrobić, włozyć do miski uformowane w kulę i odstawić do wyrośnięcia az podwoi objętość (ok., 1 godz.)
Następnie podzielić ciasto na 8 (duze rogale) lub więcej cześci, z kazdej uformować kulę, rozwałkować na owalny placek o dł. ok. 20 cm i zrolować wzdłuz węzszego boku. Rogaliki ułozyć na blasze w sporych odstępach do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem posmarować jajkiem i posypac makiem.
Piec w temp. 200 st.C przez 20 minut. Studzić na kratce.

4 komentarze:

  1. mmm idealne z nadzieniem z czekolady :) piękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym dziś na kolację. z mlekiem. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne, ja bym takie prosiła na śniadanie...

    OdpowiedzUsuń