27 lutego 2010

Brukselka duszona w śmietanie

Brukselka - niedoceniana miniatura kapusty. Ugotowanie jej w wodzie z mlekiem pozbawia ją charakterystycznej lekkiej goryczy w smaku. Zawsze lubiłam brukselkę, ale odkąd kilka lat znalazłam ten przepis chyba na mniammniam.pl - brukselka jest stałym gościem naszych zimowych obiadów - ta - duszona w śmietanie i brukselka z boczkiem o której innym razem.

Składniki dla 2 osób:
1/2 kg brukselki
łyzka masła
pół szklanki mleka
pół szklanki śmietany (czyli kwaśnej) lub śmietanki (tj. słodkiej) - w zalezności od upodobań
ale koniecznie tłustej - takiej, która się nie zwazy. Np. śmietana 22 % lub śmietanka 30 %.
Ja wolę ze śmietaną.
gałka muszkatołowa, sól, pieprz, cukier.

Brukselkę obrać, umyć, ugotować na pół twardo w wodzie z mlekiem, solą i odrobiną cukru (dla zachowania koloru).
Odcedzić. Obsmazyć na maśle, zmniejszyć ogień, zalać śmietaną, mozna dodać trochę mleka jeśli jest za gęste lub wolimy wersję mniej tłustą. Posdolić, popieprzyć, posypać świezo startą gałką muszkatołową. Dusić do miękkości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz