26 kwietnia 2009

Ciasto pieczarkowe


Przepis pochodzi z "Mojego gotowania" sprzed kilku lat.
Ciasto sprawdza się na "piwnych spotkaniach",
na pikniku, w podróży. Do ciasta podaję sos pomidorowy (wersja wyjściowa) lub keczup (wersja codzienna).

12 dag półtłustego lub tłustego twarogu
7 dag orzechów włoskich - posiekanych
20 dag mąki
3 jajka
2 łyżki masła
100 ml białego wina
100 ml oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
mąka i tłuszcz do formy

Pieczarki pokroić w półplasterki, udusić na masle.
Jajka wymieszać z twarogiem, dodać do przesianej z proszkiem do pieczenia mąki, mieszając cały czas wlać olej i wino, doprawić pieprzem i solą, dodać orzechy i pieczarki.
Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką, wlać ciasto, piec 55 minut w temp. 180 st.C. Po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika - wyjąć ciasto z formy.


1 komentarz: