26 września 2010

Kanie panierowane.



Zdjęcie w wersji przed smazeniem. Nie zdązyłam zrobić, tak szybko znikły. Trochę chyba zapomniana potrawa, ale jakze wyśmienita. Ale uwaga!!! Kanie mogą zbierać tylko naprawdę doświadczeni grzybiarze! Pomyłka moze mieć śmiertelne skutki.
Składniki:
kapelusze Kanii
bułka tarta
jajko
sól
do smazenia - masło
Kapelusze oczyścić, umyć (w zasadzie grzybów nie powinno się myć, bo łatwo nasiąkają wodą, tylko oczyszczać pędzelkiem, ja jednak zawsze myję), osuszyć. Panierować w jajku i bułce, smazyc na maśle. Posolić. Najlepsze z bułką z masłem.

4 komentarze:

  1. od dzieciństwa nie jadłam kani, a są takie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tam się grzybów nie tykam. mama O. jest zapaleńcem w tej kwestii xd kiedy jedziemy do lasu, ona zbiera. my z O.... mamy inne rzeczy do roboty ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja umiem zbierać tylko maślaki i kozaki. Innych się boję. Jeśli kupuję to tylko w sprawdzonym miejscu z certyfikatem od SANEPID. Boję się troszkę grzybów ale z zazdrością patrzę na inne potrawy grzybowe..

    OdpowiedzUsuń