11 sierpnia 2009

Briami - pieczona cukinia z ziemniakami po grecku




Przepis Bajaderki - ze strony mniammniam.pl


Składniki:


5 średnich cukinii pokrojonych na plasterki


4 duze pokrojone na plasterki ziemniaki
4 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
3 pomidory pokrojone w ćwiartki
15 dag parmezanu pokrojonego w kostkę (ja zastąpiłam dodanym krótko przed końcem serem feta)
1/3 szkl. oliwy
4 łyzki wody
2 łyzki oregano
natka


sól, pieprz
Rozgrzać piekarnik do temp. 220 st. Wszystkie warzywa wsypać do duzego zaroodpornego naczynia, wlać wodę, oliwę, posypać ziołami, solą i pieprzem. Wymieszać. Piec 1 - 1,5 godz. mieszając od czasu do czasu. Ja - 15 minut przed końcem dodałam więcej pomidorów (nie rozpadły się jak te dane najpierw) oraz 1/3 opakowania pokrojonej fety. Przed podaniem posypałam tez szczypiorkiem.
Pasuje do tej potrawy czerwone wytrawne wino.

2 komentarze:

  1. Ojej, wyglada cudownie. Kuchnia Grecka jest mi bardzo, bardzo bliska. Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. po pierwsze nie briami tylko briam a po drugie do tego dochodzi jeszcze kilka innych skladnikow wtedy mozna powiedziec ze ta potrawa pochodzi z Grecji :)

    OdpowiedzUsuń