![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_DI_gUbA-v8C8rizBKQpFzAc2pviQ3g7O63IYRYu2Vfoz7F32SDw2P93nk2kkecJ7gkltGWmcB8x55u8P0_gr2qwsR9KIwI9oC9eJ9pfRu-3yMkNXl9Jf7L9tUCFiPwuAcjnCtx5OIOE/s400/feta1.jpg)
Składniki: na 3-4 porcje
20 dag sera feta
3 pomidory (o tej porze roku mozna zastąpić
odcedzonymi z płynu krojonymi pomidorami w puszce)
1 łzeczka oregano
2 łyzki oliwy z oliwek
zielony pieprz
Ser feta pokroić na plastry i wyłozyć nim wysmarowane oliwą naczynia do zapiekania. Pomidory zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połozyć na ser. Posypać zeilonym pieprzem i oregano. Zapiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C. Raczej nie dłuzej - za pierwszym razem trzymałam za długo i wyszła zupa z fety:)
Ja zapiekłam na patelenkach do raclette (fot. nizej).
Pasuje do tego dania białe pieczywo, chlebki Naan, pita.Ja zapiekłam na patelenkach do raclette (fot. nizej).
przepis pochodzi z ksiązeczki "Kuchnia grecka" z serii Kuchnie Świata.Kolekcja
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjr37-WLq1-PtbQxU5KGam6mlBikO6Q_IJhNvI_3b95cEaQIcAmjCx8lz32E2WhsX5Xd_nIyXHoM7bP0IMlLDrs3WLwFGOtQIQcnrgI0O63WaILUCXINr-QwfJH2L4r3ggzrAYI1eFw28c/s400/raklet.jpg)
zajebiste;d;d;d
OdpowiedzUsuń