![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhU7ffe0oviEKjTPnh5g0niVu1xgzhzqEaVbR0FD9OXm05cSPxA7LUfXd8D58h6cdQgWuayWzW1Sz45F-7xF2w0dr-mPglA1J-j0E6XWEgkVRX8W-X1Q1soa0WYePqHujlEv6WtSUdsLf4/s400/krewetki-pop.jpg)
Krewetki w sosie czosnkowym, podane z bułką maczaną w tymze sosie. Wykwintny składnik w prostym wydaniu.
Składniki na 1 solidną porcję:
200 g krewetek
łyzka masła
łyzka oliwy z oliwek
2 spore ząbki czosnku
kieliszek białego wytrawnego wina
zioła prowansalskie
Na oliwie zeszklić pokrojony drobno czosnek. Dodać masło. Gdy masło się rozpuści wlać wino. Po odparowaniu alkoholu wrzucić krewetki. Smazyć 6-8 minut w zaleznosci od wielkości krewetek. Posypać ziołami prowansalskimi, posolić.
Podawać z wytworzonym sosem i bułką.
Inspiracja-mies."Kuchnia".