![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8-LzC6H2p5N3t-iNOnGqdejM6P2O5ulT09xG5ip1a6LMgqq1eCOz8W4MrEEJvRhL6vDLCcY61f4jCOT5e4ucmBW557sAjpj59osbPpENmdO53Urk3rD59uFNP5KBaCmCirXQ4h9Eg3f0/s400/napol-pop.jpg)
Calzone to duzy pieróg z farszem w postaci np.grillowanych warzyw. Ja podałam na kolację po jednym na osobę z kiełkami z patelni. Danie wbrew pozorom wcale nie pracochłonne. Przepis zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z ksiązki L.Doeser "Pieczenie chleba".
Składniki na 3 szt.:
140 ml letniej wody
2 łyzki oliwy
230 g mąki pszennej
1 łyzeczka soli
1/2 łyzeczki cukru
1 łyzeczka suszonych drozdzy
Farsz:
1 mała cukinia
1 mały bakłazan
1 pomidor
1 cebula
4 łyzki oliwy
1 łyzka octu balsamicznego
80 g cammemberta
1 łyzeczka koncentratu pomidorowego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEje9wEtAbUCSeXUmW0i0JSMzIY4h1Wkw1mGA38zTv_nZN-Yv8U6LNt6s1RsLKO9KhcGlGoWxs3dLDu5M_mZSbXPbbgTCB4EB91ISTvgzvvHiDVR3NgX9_k2s-bJWHC2FXg54kKSShfh70s/s400/caly.jpg)
Ze składników ciasta zagnieść kulę, podzielić na 3 części, kazdą rozwałkować na okrągły placek, przykryć ściereczką, zostawić na 15 minut.
Składniki farszu oprócz pomidora pokroić w duzą kostkę, włozyć do naczynia do zapiekania, polać sosem z wymieszanem oliwy, octu balsamicznego i natki, wymieszać, piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, dodac pokrojonego w kostkę pomidora, wymieszać. Przestudzić. Posolić.
Na połowie kazdego placka nałozyć farsz, kilka kostek pokrojonego camemberta, pozostawiając 1 cm od brzegu wolny, posmarować ten margines wodą, skleić z przeciwległymi brzegami w pieróg. Posmarować oliwą, piec 20-30 min. w temp. 200 st.