Ciasteczka przygotowałyśmy z takiej mieszanki kupionej w Lidlu, cena chyba 6,90 zł.
29 października 2011
Halloween`owe ciasteczka z Lidla
23 października 2011
Omlet cesarski Kaiserschmarrn
Składniki:
4 jajka
szczypta soli
3 płaskie łyżki mąki
masło i olej do smażenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać delikatnie mieszając żółtka i mąkę.
Na patelni roztopić łyżkę masła z odrobiną oleju. Wylać masę jajeczną.
Gdy spód zetnie się, posypać omlet cynamonem i cukrem, łopatką podzielić na kawałki i szybko przewrócić każdy z kawałków na druga stronę.
Omlet można posypać cukrem pudrem, dodać rodzynki namoczone w rumie, najczęściej z powidłami śliwkowymi. My jemy polane odrobiną miodu.
20 października 2011
Gęsta zupa z brokułami i serem
Zupa bardzo smaczna, rozgrzewająca, pikantna. Przepis Bajaderki ze strony mniammniam.pl
Składniki:
1 brokuł ( z łodygą)
2 - 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczka mielonego cuminu (nie kminku!)
1 łyżeczka soli
pieprz
2 łyżki mąki
3/4 szkl. pół na pół mleka i śmietanki kremówki
15 dag startego sera żółtego
3 szklanki rosołu
Oddzielić różyczki brokuła od łodygi.
Łodygę obrać i drobno pokroić. W rondlu rozpuścić masło, dodać ziemniaki, cebulę, paprykę, łodygę brokuła i czosnek. Podsmażyć 10 minut. Dodać cumin, sól, pieprz. Oprószyć mąką, smażyć chwilę. Dodać rosół i gotować aż ziemniaki będą miękkie - ok. 10 min. Wyłowić z zupy cząstki łodygi brokuła i ziemniaki. Zmiksować. Jeżeli łodyga nie da się całkiem zmiksować, przecieram dodatkowo przez sitko.
Dodać mleko ze śmietanką i ser. Doprawić.
Dodać różyczki brokuła. Gotować chwilę.
3 października 2011
pasta z soczewicy
Składniki:
200 g ugotowanej soczewicy (ja używam firmy Sante)
1 cebula pokrojona w drobną kostkę i zeszklona na maśle
1/5 kostki masła
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 pomidor
sól, pieprz,
1/2 łyżeczki kuminu
Ugotowaną wg przepisu na opakowaniu soczewicę ostudzić. Soczewica powinna lekko się rozpadać tak, żeby można było ją utrzeć na pastę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Dodatki można oczywiście zmieniać, może to być papryka, pieczarki.
Pasta komponuje się zwłaszcza z chlebem żytnim lub orkiszowym.
2 października 2011
Chleb orkiszowy z czarnuszką.
2 łyżki zakwasu
2,5 szkl. razowej mąki orkiszowej
1 szkl. mąki żytniej 720
1 szkl. mąki pszennej 650
1 łyżeczka soli
2,5 szkl. lekko ciepłej wody
czarnuszka (do posypania)
Do dużej misko wlać wodę, dodać zakwas i sól. W drugim naczyniu połączyć wszystkie mąki, po wymieszaniu dodać wodę z zakwasem. Mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy. Przykryć folią spożywczą. Ja użyłam garnka rzymskiego (wcześniej namoczonego).
Odstawić do wyrośnięcia. Chleb potrzebuje 10-12 godzin. Jeżeli kiepsko rośnie - można wstawić go pod koniec do lekko nagrzanego piekarnika.
Przed pieczeniem posypać czarnuszką.
Chleb wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temp. do 180 st. i piec dalsze.
Ponieważ chleb w garnku rzymskim wstawia się do zimnego piekarnika, a temp. nie może przekroczyć 200 st. - zmodyfikowałam czas pieczenia - w temp. 200 st. C przez pierwsze 20 minut (licząc od włączenia piekarnika), następnie obniżyć temp. do 180 st. i piec 1 godzinę i 20 minut.
Chleb wyjąć z formy, najlepiej jeść dopiero następnego dnia.
Przepis pochodzi ze strony biokurier.pl . Niestety nie ma tam opcji wstawienia komentarza. Szkoda, bo chleb wg przepisu p.Basi wyszedł pyszny:).
Subskrybuj:
Posty (Atom)