![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj93xsc9ngUp0ApMk5eFsBOqzzSy4CC9JwSGKNT68dm84emI-OjF8H-bhLwBR3u_-2i3PkWX2lsbZIVdz7YTU9UndvnUmOnbUpvH4l78pCkM-EgT9cm-2_7Ie6s2W5aq-xqLe9evNz-UO4/s400/polentaxxx.jpg)
To danie z kilku kategorii, ale najwazniejsza to "szybki obiad do pracy, który nie traci na jakości po odgrzaniu w mikrofalówce". Polecam z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
składniki na polentę:
1/2 kostki rosołowej (lub oczywiście prawdziwego rosołu)
150 gr. kaszki kukurydzianej
czosnek
masło
natka
parmezan
składniki na sos pomidorowy:
mała cebula
pomidory krojone w puszce
Zagotować 2 szklanki wody z 1/2 kostki rosołowej, wsypać 150 gr. kaszki kukurydzianej. Gotować kilka minut cały czas mieszając. Powstałą masę jeszcze ciepłą rozsmarować grubą warstwą na folii aluminiowej, wyrównać powierzchnię zmoczoną w wodzie łyżką. Zostawić do ostygnięcia.Żaroodporne naczynie posmarować masłem, ułożyć w nim wycięte za pomocą szklanki porcje kaszki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhklP3Zxbksal4zzmuiE5yMa8qO-b7HFL2XGKbFmhJaIPXBK6S2aQ9T5BlF0xrBXZNHc6hhklzBr2wg-zbCO47ixlVLEyI1S2MiRD1d2XrkhRBmRlt6ll11i53iEA_uY0kYT_Xe-18Dlks/s400/polenta+przed-pop.jpg)
Rozpuścić masło (według uznania, ja biorę 1/3 małej filiżanki), dodać pokrojony drobno czosnek, czasem też zioła prowansalskie.
Polentę polać masłem z czosnkiem, posypać parmezanem (ja czasem pomijam z powodu braku takowego) i zapiec w temp. ok. 160 st. przez 10-15 minut. Posypać natką.
Podawać z sosem - np. gęstym pomidorowym, pieczarkowym - na zdj.powyzej z sosem pomidorowym:
podsmażyć na oliwie pół małej cebuli, dodać puszkę pomidorów krojonych, 1/3 łyżeczki cukru, sól, dusić do odparowania.
Smacznego!
ostatnio zaznajamiam sie z kaszą kukurydzaną i bardzo mi posmakowała:)
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja, w takim muszę Twój przepis na polentę też wypróbować :-)
OdpowiedzUsuń