Składniki:
20 dag ryzu
20 dag ryzu
40 dag brokułów
1/2 kg filetów z białej ryby
cytryna,
2 pomidory
łyzka masła
łyzka mąki
150 ml mleka
250 ml bulionu warzywnego
2 łyzki musztardy
1 łyzeczka cukru
sól, pieprz
1 łyzka natki
1 łyzeczka koperku
Ryz ugutować, przestudzić. Wyłozyć do natłuszczonej formy do zapiekania.
Brokuły ugotować w posolonej wodzie z dodatkiem cukru.
Rybę umyć, skropić sokiem z cytryny, pokroić na małe kawałki. Posolić, popieprzyć.
Na ryżu ułozyć rybę, następnie brokuły i obrane ze skóry, pokrojone w kostkę pomidory.
Przygotować sos: w rondelku roztopić łyzkę masła, dodać łyzkę mąki, zrobić zasmazkę. Stopniowo dodawać cały czas mieszając trzepaczką bulion i mleko gotując az zrobi się gęsty aksamitny sos. Dodać musztardę, cukier, koperek i natkę. Doprawić solą i pieprzem.
Ryz z rybą i warzywami zalać sosem.
Zapiekać 15 minut w temp. 200 st. C.
przepis pochodzi z "Nowej Kuchni Polskiej"-zamieszczony w serwisie GW - Ugotuj.to
O, jak ja lubię zapiekanki - nie ma to jak obiad, który praktycznie sam się robi :D Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń