13 czerwca 2010

Cebulaki (pierogi z cebulą)

Danie tanie, szybkie w przygotowaniu, dobrze znosi odgrzewanie, nie traci na smaku nawet następnego dnia. W oryginale z farszem z cebuli, ale równie dobrze pasuje farsz mięsny, z kapusty lub pieczarkowy.
Przepis pochodzi ze strony mniammniam.pl
składniki:
50 dag sera białego
25 dag margaryny
50 dag mąki pszennej
2 łyzeczki soli

farsz:
6-8 cebul
pieprz, sól,
do posmarowania: jajko
Ser rozdrobnić rękami. Dodać margarynę, 2 łyzeczki soli i znów rozrobić. Dodać mąkę. Wyrobić elastyczne ciasto. Włozyć ciasto do lodówki.
Przygotować farsz: cebulę pokroić na półplasterki, udusić na maśle.Przyprawić solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
Ciasto rozwałkowywać na niezbyt cienkie placki, wykrawać koła (ja uzywałąm kieliszka do szampana:), zlepiać jak pierogi. Ułozyć na wyłozonej papierem do pieczenia blasze, posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać przyprawami. Piec 25 min. w tepm. 200 st.C.

4 komentarze:

  1. to ja poproszę z dwa
    Jej jakie apetyczne , ja raczej po 18 już nie jadam ,ale dziś jestem skłonna zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto serowe używam do kulebiaka i jest ono pyszne, a nadzienia z samej cebuli nigdy nie jadłam, ale to musi być razem bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na takie pierogi!

    OdpowiedzUsuń
  4. a cebulowo pieczarkowy jeszcze pyszniejszy:-)

    OdpowiedzUsuń