Składniki na 4 porcje:
200 g makaronu orzo (waga przed ygotowaniem)
250 g mięsa wołowego lub indyka
1 marchewka
1 łyzka oleju słonecznikowego
pieprz
1 łyzeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
50 g rukoli (ja uzyłam zwykłej sałaty)
czosnek
natka
3 łyzki soku z limonki
1 łyzka pasty sezamowej (tahin)
2 łyzki oliwy
W duzym garnku zagotować 3 l. osolonej wody i ugotować makaron wg przepisu na oopakowaniu al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć.
Mięso pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć.
Na patelni rozgrzać olej, obsmazyć na nim mięso, dodać marchew i podsmazyć ją z mięsem.
Przełozyć do miski, przyprawić solą, pieprzem i papryką.
Rukolę lub sałatę porwać na małe kawałki, dodać do mięsa i makaronu.
Dressing - czosnem, sok z limonki, pasta sezamowa, oliwa. Polać sałatkę i dokładnie wymieszać.
przepis na podst.:"Pasta. Nowe przepisy z Południa" z serii Podróze Kulinarne, wyd.J.Olesiejuk.
wspaniale wygląda! taka typowo wiosenna :)
OdpowiedzUsuń