9 lipca 2011

Sałata z pieczonymi burakami i fetą


Kolejny przepis przywieziony z greckich wakacji - odtworzony organoleptycznie;).

Składniki:
sałata
ser feta - ok. 1/3 opakowania
4 małe buraki
sól, cukier, ocet balsamiczny
oliwa z oliwek

Buraki dokładnie umyć, odciąć zgrubiały koniec, ułożyć na kawałku folii aluminiowej, posypać odrobiną cukru i oliwy, zawinąć w paczuszkę - każdy burak osobno. Piec w temp. 180 st. ok. 20-30 minut. Po wyjęciu sprawdzić, czy są miękkie (ale nie rozpadające się), trochę wystudzić, obrać.Następnie pokroić w dużą kostkę, Doprawić do smaku solą, cukrem, octem balsamicznym, pieprzem. Polać oliwą, wymieszać.
schłodzić.
Na liście sałaty ułożyć buraki, ser feta, polać oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz