![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNOeNeZAj_j7MR3dSu7Sd7-qOQRpG_JCkJPWH-03ya8XMU3cXryx2VC3ppra_PZUhTz9xo95PjqajPK1qcSdPjU1MynRctWXP_HU8EbPRL6cSwgY3ZzaoKW7DHzbdhp4sSCawxuwkcwFg/s280/_DSC2238.jpg)
Przepis zaczerpnęłam ze strony ItalianFood.
Link do przepisu Video (jez.włoski, ang.napisy): pasta alla Norma.
Składniki w mojej wersji:
1,5 bakłazana
puszka pomidorów krojonych
2 ząbki czosnku
natka pietruszki (niestety nie miałam bazylii)
olej
sól, pieprz, cukier
opakowanie makaronu Lubella rurki
Bakłazany pokroić w plastry, posolić i odstawić na pół godziny. Następnie opłukać i wysuszyć. Smazyć na gorącym oleju. Osączyć.
Na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem, dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dusić ok.10 minut. Dodać bakłazany, po kilku minutach zdjąć z ognia.
Ugotowany al dente makaron wymieszać z sosem. Posypać serem (najlepiej parmezanem).
i dużo pietruszki..
OdpowiedzUsuń