30 kwietnia 2011

Ciasto czekoladowe z wiśniami i ganaszem czekoladowym.

Czekolada i wiśnie to połączenie klasyczne. I to ciasto takie jest. Cięzkie, z wilgotnym środkiem. Wcale nie za słodkie. Pyszne.
przepis pochodzi z miesięczniak "Kuchnia"1/2011.
Składniki:
Ciasto: 25 dag mąki
9 łyzek kakao
po 1 łyzeczce sody oszczyszczonej i proszku do pieczenie
20 dag drobnego białego cukru
20 dag brązowego cukru
2 lekko ubite jajka
1/2 szkl. maślanki
1 łyzka brandy lub likieru czekoladowego (ja dałam brandy)
125 g masła
kilka kropli olejku waniliowego
1 łyzeczka soli
34-40 dag rozmrozonych wiśni

Ganasz: 250 ml śmietany 36 % (tortowej)
3 łyzki miodu lub syropu klonowego
2,5 tabliczki gorzkiej czekolady
kilka kropli olejku waniliowego
bita śmietana



Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Formę (20x 30 cm)wyłozyć pergaminem. Przesiać mąkę z kakako, sodą, proszkiem do pieczeniadodać oba rodzaje cukru. Wymieszać. W drugiej misce utrzeć jajka, maślankę, brandy i wanilią.



Do rondelka wlać niepełną (240 ml) szkl. wody, dodaćmasło, sól.Podgrzewać prawie do zagotowania. Powoli wlewamy do stałych składników. Następnie dodajemy jajka z maślanką.Wiśnie dokładnie osuszyć. rozsypać na dnie formy. Na to wlać. ciasto. Piec 25-30 minut.



Po wyjęciu z piekarnika odwrócić ciasto do góry dnem, zdjąć pergamin.Wystudzić.



Ganasz: śmietanę z miodem podgzać prawie do zagotowania.Posiekaną czekoladę skropić olejkiem, zalać gorącą śmietaną. Odstawić na minutę, po czym wymieszać az powstanie jednolits lśniąca masa. Rozsmarować ją po wierzchu, przestudzić.



9 komentarzy:

  1. Wisnie i czekolada-wspaniale polaczenie.
    Lubie ciasta na maslance,bo sa zazwyczaj wilgotne,patrzac na Twoje wyobrazam sobie jakie musi byc pyszne,az mi slinka cieknie...!:)
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj zgadzam się- połączenie wiśni i czekolady jest wręcz idealne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak jeden grzech...ale to raczej mnie przyciąga;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko co tak wyglada jest zachwycajace.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oo, bardzo lubię takie połączenie smaków. Trochę jak tort z czarnego lasu! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda barrrdzo rozpustnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To nie ciasto - to marzenie :-)

    OdpowiedzUsuń