Przepis zaczerpnęłam ze strony ItalianFood.
Link do przepisu Video (jez.włoski, ang.napisy):
pasta alla Norma.Składniki w mojej wersji:1,5 bakłazanapuszka pomidorów krojonych2 ząbki czosnkunatka pietruszki (niestety nie miałam bazylii)olejsól, pieprz, cukieropakowanie makaronu Lubella rurkiBakłazany pokroić w plastry, posolić i odstawić na pół godziny. Następnie opłukać i wysuszyć. Smazyć na gorącym oleju. Osączyć.
Na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem, dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dusić ok.10 minut. Dodać bakłazany, po kilku minutach zdjąć z ognia.
Ugotowany al dente makaron wymieszać z sosem. Posypać serem (najlepiej parmezanem).
i dużo pietruszki..
OdpowiedzUsuń