30 maja 2010

Zapiekanka makaronowa


Składniki:
niepełne opakowanie makaronu świderki
4 kawałki kiełbasy
3 jajka
2/3 szkl. tłustej śmietanki
ser zółty
bułka tarta
zielony groszek
1 cebula
Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą. Kiełbasę pokroić w kostkę, obsmazyć, dodać cebulę.
Wymieszać makaron, kiełbasę z cebulą i zielony groszek, przyprawić.
Naczynie zaroodporne wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wyłozyć masę, zalać roztrzepanymi i wymieszanymi ze śmietanką jajkami, posypać startym, serem zółtym wymieszanym z bułką tartą. Zapiekać 20 minut w temp. 180 st.C. Podawać na ciepło.

5 komentarzy:

  1. zapiekanki to fajna sprawa- są szybkie z reguły proste. Do tego niedrogie. Ostatnio robiłam z szyneczką, ale z kiełbaską nie omieszkam zrobić na pewno.
    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie te 3 jajka? Razem z serem i bułką?

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam makaron w takich wersjach!

    OdpowiedzUsuń
  4. jajeczka zapewne mieszamy ze śmietanką, zalewamy całość.Tak bym bynajmniej zrobiła;)

    OdpowiedzUsuń