![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9rp2tNnA4L1jXOrwGV7GTvskqgX34gb6DXZS8b7F6tqEzqj1SG_ChbP8lnobNwOG_ohAPUHJh9gavA4JADLAj-hovBsrn91NHU_pD627CZeqiqrlOiujYnLlUl_xbw1hPJKF_tw7oXow/s280/000_4791.JPG)
Chleb pszenny "z wyzszej półki".
Biga85 g mąki typ 550
20 g mąki pszennej razowej
60 g wody
0,2 swiezych drozdzy
0,2 g soli
Poolish105 g mąki typ 550
115 g wody
0,2 g swiezych drozdzy
0,2 g soli
Zakwas170 g mąki typ 550
40 g mąki pszennej razowej
115 g wody
105 g odświezonego gęstego zakwasu
Ciasto540 g mąki pszennej typ 550 (ja dałam 650)
40 g mąki pszennej razowej
320 g wody
5 g swiezych drozdzy
22 g soli
biga, zakwas, poolish - całość
Wieczorem przygotować bigę, poolish i zakwas i odstawić w temp. 25 st. C na 10-12 godzin.
Następnego dnia:Drozdze rozpuścić w 20 g wody.
Mąki, rozpuszczone drozdze, 230 g wody i poolish zagnieść razem. Przykryć, odstawić na 30 min.
Dodać bigę, zakwa, sól i pozostałą wodę, zagniatać 5 min. Ciasto jest miękkie i lekko klejące.
Przykryć i zostawić na 1 i 1/2 godz. Po 20 i po 40 minutach odgazować.
Ciasto uformować w kuę i przełozyć do omączonego koszyka, przykryć, zostawić na 1 i 1/2 godz, w temp. 25 st.C.
Piekarnik razem z blachą rozgrzać do 240 st. C i ciasto ostroznie przełozyć na blachę, przeciąć i natychmiast włozyć do piekarnika. Piec 20 min. i zmniejszyć temp. do 200 st.C. Otworzyć na chwilę drzwi piekarnika. i piec następne 10 minut.
Chleb wyjąć z piekarnika. Podwyzszyć temp. do 230 st. i po 5 minutach jeszcze raz włozyć chleb - na 10 minut.
przepis zaczerpnęłam z forum cincin.cc, Jest to cytowany tam przepis
Zorry.