Cytrynowa, ale absolutnie nie kwaśna, z lekką nutką cytrynowej goryczki. "Elegancka" w smaku i wyglądzie.Przepis z blogu mojewypieki.
Składniki na spód:195 g mąki pszennej
2 łyzki cukru pudru
115 g masła
1 zółtko
1 łyzka soku z cytryny
Składniki na masę cytrynową:5 jajek
125 g drobnego cukru
200 ml śmietanki kremówki
2 łyzeczki skrobi ziemniaczanej
skórka starta z 2 cytryn
150 ml soku z cytryny (ja dałam sok tylko z 2 cytryn - ok. 1/3 z przepisu)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgte6N6CIfZd_ySiDCfY-AQ_xeDpBk5KfqdQ6wDh6gb0-rczevzK147YlgAUyjHmyM9YPeHs0_gJxnGSZt7eidYKE18hbMynZZLYyujxGc3Q991MWRVZJb32FRs-g1nFMZ6H4QoLqUL1jY/s280/tarta.jpg)
Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Masa cytrynowa - wszystkie składniki zmiksować.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je na dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (śr. 24 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłozyć papier do pieczenia, na papier wysypać np. fasolę (zeby obciązyć ciasto). Piec w temp. 200 st.C przez 15 minut. Następnie zdjąć papier, piec 5 minut do lekkiego zbrązowienia.
Na wstępnie upieczoną tartę wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temp. 180 st.C az tarta się "zetnie". Mozna przykryć folią aluminiową zeby się nie przypiekła. Ostudzić, włozyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.